
Vink Systemen – Nieuwe rol voor fabrikant
Vink Systemen uit Katwijk ZH is in de luchtkanalenindustrie één van de voorlopers als het gaat om het toepassen van BIM. Itannex sprak met Rob van Duyn, algemeen directeur, en Ferdy van Breenen, senior werkvoorbereider, over de verschuivende rol van luchtkanalenfabrikant naar luchttechnisch installateur en de uitdagingen waar zij als organisatie mee te maken hebben.
Ferdy van Breenen, Senior Werkvoorbereider bij Vink Systemen
Als gevraagd wordt naar de veranderingen in de markt antwoord Ferdy: “We doen enerzijds meer projecten in dezelfde tijd en anderzijds zien we de periode tussen opdracht en start van het werk korter worden. Dat vraagt om snel en efficiënt werken”. Rob voegt toe: ‘Wij zijn met Revit gestart vanuit twee perspectieven, enerzijds marktgedreven en anderzijds vanuit de filosofie om meerdere processen (calculatie, werkvoorbereiding en productie) met elkaar te verbinden”.
Veranderde rol van de fabrikant
“In het begin was het voor Vink Systemen als fabrikant lastig om relevante BIM informatie te vinden, zowel organisatorisch als technisch. Dankzij de input van Itannex is onze BIM kennis ondertussen van een dusdanig niveau dat klanten ons vragen om een BIM-model te beoordelen. Daarnaast adviseren wij regelmatig onze klanten in hun modelleerfase met productspecifieke elementen (LOD400). Het ultieme BIM doel is om samen met alle belanghebbende partijen vanaf de start van het project deel te nemen aan het BIM-proces”, aldus Ferdy.
Uitdagingen
Rob ziet een aantal belangrijke verschuivingen in de markt plaatsvinden. “De veranderingen gaan steeds sneller en er is meer behoefte aan kennis vanuit de maakindustrie. Onze grootste uitdaging is dan ook om de organisatie zo in te richten dat wij adaptief zijn aan de markt. Dat kun je alleen maar doen door te investeren in mensen en middelen. Continu leren als organisatie is het doel. We hebben de medewerkers van de afdelingen werkvoorbereiding en calculatie recent Revit trainingen laten volgen bij Itannex, wat erg goed is bevallen. Om adaptief te zijn aan de markt is het van belang om te weten voor welke uitdagingen onze klanten staan, zodat je de juiste dienstverlening en producten kunt bieden. Ik ben ervan overtuigd dat je daarmee het verschil gaat maken. En natuurlijk moet je daarnaast kwaliteit leveren in het gehele proces!” Rob ziet ook een veranderende rol voor Vink Systemen “De klant doet steeds vaker een beroep op onze kennis en ervaring door het uitbesteden van de complete luchttechnische installatie, ofwel hoofdstuk 61 uit het bestek”.
Rob van Duyn, Algemeen Directeur bij Vink Systemen
Calculatie
We willen ook kwaliteit blijven leveren op het gebied van BIM. Hiervoor hebben we al een groot aantal stappen gezet en zullen dat ook blijven doen. In de offertefase zien we steeds vaker BIM modellen binnenkomen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de afdeling calculatie, die rekenen nu nog tekeningen traditioneel uit. Echter kijken zij ook al met een schuin oog naar de Revit modellen en stellen dan de vraag: klopt dat nou met wat wij met de hand uitrekenen? Nu zit hier nog regelmatig een groot verschil in”. Ferdy verwacht veel van ‘Dynamo’, een visuele programmeeromgeving voor Revit. Dynamo geeft je snel en eenvoudig inzicht in de toegepaste luchttechnische elementen, wat er in een model gebeurd en wat de waarde is van een model.”
Integratie tussen model en productie
Het ultieme doel voor Vink Systemen is om de BIM-modellen die binnenkomen “1 op 1” door te kunnen zetten naar de productie. Rob besluit: “Wij willen in de toekomst de integratie tussen ontwerp en productie zo goed mogelijk op orde hebben. Dat vergt een andere mindset en andere werkwijze binnen en buiten onze organisatie.
Over Vink Systemen
Vink Systemen ontwerpt, levert, installeert en onderhoudt luchtdistributiesystemen ten behoeve van luchtbehandelingsinstallaties in vrijwel alle marktsegmenten. De luchtkanalen en luchttechnische componenten worden vanuit de eigen productiefaciliteit Vink Products op maat en “Just in Time” op de projecten aangeleverd. Een projectteam begeleidt het project en zorgt voor ervoor de montage van de systemen veilig en conform de LUKA kwaliteitseisen worden gemonteerd.
Dit artikel is ook te lezen op Itannex.com.