16 juli 2020

Vink Systemen in het LUKA kanaaljournaal

In het kanaaljournaal van Luka Nederlandse Vereniging van Luchtkanalenfabrikanten van staat een leuk artikel over Vink Systemen. Dit artikel betreft de werkzaamheden die zijn uitgevoerd voor het project 'Distributiecentrum Jumbo'. Een leuk artikel die de het project mooi belicht. Lees hieronder het artikel:

"Jumbo Nieuwegein: een gigant van een DC

Aan het nieuwe distributie centrum van Jumbo in Nieuwegein is alles groot. Vanaf de snelweg A12 is het in geel gestoken DC in al zijn grootsheid goed zichtbaar. Bij een pand met een dergelijke omvang hoort natuurlijk ook een dito luchttechnische installatie. En die is er dan ook. Met de nadruk op groot en hoog. Met een oppervlak van 45.000 m² is het een gigant van een distributiecentrum.

 In opdracht van Vanpanhuis Hoogeveen heeft Vink Systemen het nieuwe DC voorzien van de benodigde luchttransportwegen en dakkappen. In de hoeveelheden materiaal die hierbij kwamen kijken is de omvang van het werk goed zichtbaar. 4.000 m² rechthoekig gegalvaniseerd kanaalwerk en 8.000 m² rond spiralo kanaalwerk waarvan de grootste kanalen een diameter bereiken van 1000 mm rond. De montage van dergelijke diameters is een mooi stuk werk geworden. In speciaal gefabriceerde beugels liggen de grootste diameters in 4 rijen hoog boven elkaar op een hoogte van 25 meter. Waar het ronde kanaalwerk veelal de lange afstanden overbrugde vormde het rechthoekige kanaalwerk de basis van de techniekruimtes. Vanuit onze fabriek in Katwijk zijn deze kanalen met een maximale afmeting van ruim 2 bij 3 meter just in time op het project afgeleverd. Zoals wel vaker bij ons werk was de logistieke inspanning hier een belangrijk onderdeel van het montageproces. De weg naar de montageplek is daarbij even belangrijk als de montage zelf. Een goede samenwerking met alle bouwpartners en een uitgekiend stappenplan voor de aanvoer hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat alle onderdelen conform planning op zijn plek stonden.

 Schoepenkappen met kraan geplaatst

In een omgeving waar alles groot is moet er ook groot worden gedacht. Het uitladen van de vrachtwagens en het interne transport was bij dergelijke diameters met de hand niet meer te doen. Hiervoor zijn dan ook heftrucks ingezet. Om de hoogtes te overbruggen zijn grote montageplatforms ingezet waarmee de buizen precies op montagehoogte gebracht konden worden.  Ook de 10 door Vink Systemen geproduceerde schoependakkappen waren door hun formaat niet meer met de hand over het dak te transporteren. Met een kraan zijn ze direct vanaf de vrachtwagen op de bijbehorende opstand geplaatst en bevestigd.

Met een productiecapaciteit van meer dan 6.000 m² per week in diverse materiaalsoorten is Vink Systemen de grootste producent van luchtkanalen in Nederland. Naast luchtkanalen produceert Vink Systemen ook dakkappen, buitenluchtroosters en luchttechnische componenten waarbij maatwerk altijd tot de mogelijkheden behoort."

 Dit artikel is te lezen in het Kanaal Journaal van Luka Nederlandse Vereniging van Luchtkanalenfabrikaten - jaargang 29 - nr. 1 - juli 2020