4 januari 2021

Uitgebreid kanaalwerk geeft Westfield Mall of the Netherlands lucht

Op 18 maart 2021 gaat hij officieel open: Westfield Mall of the Netherlands. Het compleet verbouwde Leidsenhage is echter nu al niet meer te herkennen. Het grootste winkelcentrum van Nederland is volledig overdekt en verpakt in een hypermoderne architectuur met iconische winkelpuien, dubbelhoge etalageramen en een bijzondere gevel van witte betonelementen. Achter deze gevel wordt maximaal aandacht besteed aan duurzaamheid. De luchttechnische installaties spelen hierin een belangrijke rol.

In opdracht van Roodenburg Groep is Vink Systemen verantwoordelijk voor de productie, levering en montage van de complete luchttechnische installatie. Zowel voor de passages als in de expeditiegangen. “Onze opdracht omvat circa 7.000 m¹ rond en 16.000 m² rechthoekig gegalvaniseerd kanaalwerk”, vertelt Marc Oudt van Vink Systemen. “Ruim de helft van het rechthoekige kanaalwerk (8.500 m²) is thermisch geïsoleerd en waterdicht afgewerkt met een aluminium beplating (stucco), voor toepassing op het dak. Het geheel ziet er heel imposant en mooi uit; ook vanaf straatniveau.” De luchtkanalen voor de horeca- en retailruimtes zijn in de expeditiegangen ingepast. “Speciale aansluitingen en inregelkleppen borgen een optimale luchtverdeling per winkelruimte.” 

Uitgekiende logistiek

Op het dak van het winkelcentrum monteerde Vink Systemen ook een groot aantal aluminium buitenlucht-aanzuigkanalen. “Voor de luchtbehandeling in versmarkt ‘Fresh! hebben we bovendien een flinke hoeveelheid RVS kanaalwerk mogen leveren en monteren”, aldus Oudt. “Tot slot hebben wij alle luchttechnische componenten voor Westfield Mall of the Netherlands geleverd en geïnstalleerd, inclusief de constant volumeregelaars, brandkleppen en roosters/nozzles. Alle producten én materieel zijn just-in-time en just-in-place op het project aangeleverd. Bepaald geen sinecure, omdat we in dit project te maken hadden met grote aantallen nevenaannemers die allemaal hun producten kwijt moesten, evenals met grote afstanden op de bouwplaats die overbrugd moesten worden. Een goede afstemming en coördinatie was dan ook vereist.”

Optimale inpassing

Het resultaat van die afstemming en coördinatie is onder andere zichtbaar in de expeditiegangen, waar de luchtkanalen hoog tegen de plafonds zijn aangebracht. “Onder onze aanvoer- en retourleidingen zijn onder meer de (water)leidingen en elektra gemonteerd. Dit was weliswaar passen en meten, maar het resultaat mag er zijn! 

Op dit moment realiseert Vink Systemen nog de laatste aansluitingen naar de winkels. Ook wordt de stucco-beplating afgerond, waarna het project eind 2020 wordt opgeleverd.